BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ NASIL DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRİRİZ?

Bağışıklık sisteminin oluşma evresi ilkokul yaşlarına kadar devam ederken olgunlaşması bir ömür sürüyor. Zaman zaman düşüyor ancak toparlanmasını da iyi biliyor. Peki bizim üstümüze ne düşüyor? Sağlıklı beslenmek, spor & egzersiz yapmak, kaliteli uyku, düzenli yaşam.

  • Vücut düzenli aralıklarla toksinleri dışarı atar, bunu da su ile sağlar. Bu noktada günde ortalama 2 litre su tüketimini vurgulamakta fayda var.

 

  • Dayanıklı bağışıklık sistemi, sağlıklı bağırsak florasından geçer. Bu florayı beslemek; probiyotik içeren kefir, fermente turşu, peynir, tarhana gibi; prebiyotik yani sindirilemeyen lifler içeren yulaf, arpa, çavdar, tam buğday, sarımsak, soğan, pırasa gibi besinleri tüketmekten geçer.

 

  • Antioksidan olan C ve E vitaminleri, aynı zamanda A vitaminin ön maddesi olan beta karoten, zararlı radikallerle savaşarak adeta vücudu temizlerler. Havuç, balkabağı, ananas, cennet hurması, turunçgiller, kuşburnu, kivi, koyu yeşil yapraklı sebzeler, mantar, brokoli, biber, tatlı patates, sert kabuklu yemişlerde bulunurlar.

 

  • Hem bağırsak sağlığını hem bağışıklık sistemini destekleyen, tahıl kaynaklı beta glukanlar suda çözünen, maya ve mantar kaynaklı beta glukanlar suda çözünmez bir karbonhidrat türüdür. Arpa, yulaf, çavdar, baklagil ve ekmek mayasında bulunur. Yulafta %5.5-11 oranında bulunurken mayada %85-90 civarındadır. Beta Glukanlar bağışıklık sistemi hücrelerini bazı özel reseptörler aracılığıyla aktif hale getirdikleri için “bağışıklık sistemi uyarıcıları” olarak bilinirler. Aynı zamanda antibiyotiklere de alkternatif olarak kullanıldığına dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

 

  • Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balık, ceviz, keten tohumu, chia tohumu, avokado ve semizotunda bolca bulunan Omega-3, bağışıklık sistemine iyi geldiği gibi depresyon tedavisinde de kullanılır. Anti-inflamatuar yani yangı önleyici iltihap azaltan etkisi vardır. Haftada 2-3 gün balık tüketimi günlük Omega-3 gereksinimini karşılayacaktır. Eğer balık yenilmiyorsa takviye alınabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler, omega-3 takviyesinin kan sulandırıcı etkisinden dolayı doktor kontrolüyle kullanmalıdır.

 

  • Bitkiler, insanlık tarihi boyunca tıbbi tedavilerde kullanılmışlardır. Doğada mevcut bulunan bitki bileşenlerinin yapısal çeşitliliği ve sayısal çokluğu göz önüne alındığında bitki dünyası yeni antiviral tedaviler için umut verici bir kaynaktır. Zencefil, zerdeçal, ekinezya, adaçayı, sinirli ot, ginseng, fesleğen, nane, yeşil çay, karanfil. Çayını yapabileceğiniz, yoğurda katabileceğiniz bu anti-viral bitkilerin bağışıklık sistemine olan katkısı oldukça fazladır. Ancak bitkiler bilinçsizce tüketilmemelidir, sandığımızdan daha etkilidir. Besin ve ilaçlarla etkileşimleri unutulmamalı, doktor ve eczacı onayından geçmelidir.

 

Bağışıklık güçlendiren, soğuk algınlığını önleyen kış çayı tarifi!

Hazırlanışı;

  1. 1 çay bardağı kuşburnu kurusu,
  2. Birer tutam ekinezya, sinirli ot, ıhlamur, hibiskus,
  3. Ufak parça taze zencefil rendesi,
  4. 3-4 adet karanfil,
  5. Yarım kabuk tarçın,
  6. 2-3 dilim limon. Tüm malzemeler kaynayan 1 litre suya atılır, kısık ateşte 10-15 dakika dem alması beklenir, sonra afiyetle içilir.

Şifa olsun!

Diyetisyen İrem Su Derebey